سرطان پروستات
فهرست مطالب
Toggleمددجوی عزيز: مطالب آموزشی پيش رو، حاوی نکات مراقبتی برای بيماری شماست. اميدواريم با مطالعه آن آگاهی شما افزايش يافته و در روند بهبوديتان موثر باشد.

سرطان پروستات چیست؟
پروستات غدهای در سيستم تناسلی مردان میباشد. اين غده که اندازهای حدود يک گردو دارد در زير مثانه و اطراف مجرای خروجی مثانه (لولهای که ادرار را از مثانه خارج میکند) قرار دارد. سرطان پروستات (Prostate cancer) يکی از بيماریهای شايع مردان میباشد، با اين حال در سنين کمتر از 50 سال نادر بوده و بيشتر در مردان مُسن رخ میدهد.
علائم سرطان پروستات
در مراحل اوليه سرطان پروستات ممکن است علامت يا نشانهای نداشته باشد و در مراحل پيشرفته میتواند باعث بروز علائم ذيل شود:
- مشکل در ادرار کردن
- کاهش شدت خارج شدن ادرار
- خون در ادرار
- خون در منی
- درد عمومی در کمر، لگن يا رانها
- احساس ناراحتی در ماهيچههای لگنی
- درد استخوانها
- اختلال نعوظ
- انزال و ادرار همراه با درد
- کاهش وزن يا کاهش اشتها به صورت ناخواسته
بيماری ديگری به نام هايپرپلازی خوشخيم پروستات (Benign Prostatic Hyperplasia) نيز میتواند نشانگان مشابهی را پديد آورد. اگر هر نشانه و علامتی در خود ديديد که شما را ناراحت و نگران میکند به پزشک مراجعه نماييد.

دلايل سرطان پروستات
عوامل بسيار زيادی وجود دارد که بر ابتلا به اين سرطان تاثير میگذارند که شامل:
- سن بالا
- سابقه خانوادگی: مرادانی که در خانوادهشان سابقه سرطان پروستات دارند در خطر بيشتری هستند، همچنين مردانی که در خانوادهشان بيشتر خانمها سرطان سينه دارند شانس ابتلا بالاتری دارند.
- نژاد سياهپوست
- چاقی و اضافه وزن
عوارض ابتلا به سرطان پروستات
عوارض ابتلا به اين سرطان و همچنين درمان آن میتواند شامل بیاختياری ادرار و يا اختلال نعوظ باشد. خطر مرگ به علت اين بيماری کم میباشد.
تشخيص
تشخيص اين بيماری با نمونهبرداری از پروستات میباشد. آزمايش PSA و تصويربرداری نيز در تشخيص اوليه و تعيين مرحله بيماری کمک میکند.

درمان سرطان پروستات
سرطان پروستاتی که در مراحل اوليه يعنی زمانيکه در حد غده پروستات است و پخش نشده، شناسايی گردد، دارای شانس بيشتری برای درمان موفق میباشد.
شيوه درمان سرطان پروستات بستگی به چندين عامل مختلف از جمله سرعت رشد آن، سلامت عمومی شما و همچنين سنجش فوايد و عوارض جانبی درمان دارد. در مردانی که در مراحل اوليه اين بيماری میباشند، درمان فوری ممکن است لازم نباشد و فقط با آزمايشات خاص و معاينه پروستات، بيماری تحت نظر قرار گرفته میشود. در صورت نياز به درمان از شيوههای زير استفاده میگردد:
- جراحی برای برداشتن غده پروستات
- راديوتراپی
- هورموندرمانی
- منجمد کردن بافت پروستات
- شيمیدرمانی
پيشگيری و غربالگری سرطان پروستات
اندازهگيری PSA در مردان بالای 50 سال برای غربالگری و شناسايی اين سرطان در مراحل اوليه توصيه میشود. با توجه به اينکه اندازه پروستات بعد از سن 45 تا 50 سالگی شروع به رشد میکند به افراد بالای اين سن توصيه میشود، هر روز يک گرجهفرنگی خام مصرف کنند. ليکوپن يکی از آنتیاکسيدانهای مهم موجود در گرجهفرنگی است که میتواند از بروز سرطان پروستات پيشگيری کند.
شما میتوانيد خطر ابتلا به سرطان پروستات را با رعايت موارد زير کم نماييد:
- يک رژيم غذايی سالم پر از ميوه و سبزيجات، غلات کامل کم چربی انتخاب نماييد.
- ورزش و فعاليت بدنی: با ورزش روزانه حداقل 30 دقيقه و افزايش فعاليت بدنی سلامتی خود را افزايش و خطر ابتلا به سرطان پروستلات را کاهش دهيد.
- حفظ وزن مناسب: اگر وزن فعلی شما مناسب است آن را حفظ نماييد و اگر زياد است وزن خود را کم کنيد.
فهرست منابع
- MED LINE PLUS CANCERS
تاریخ آخرین ویرایش: 12 شهریور 1402