Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

سرطان معده

العربیة English
استخوان و مفاصل اصلاح شیوه زندگی بیماری‌های تنفسی بیماری‌های روان بیماری‌های قلبی عروقی چشم و بینایی داخلی دهان و دندان دیابت، غدد و متابولیسم زنان و بارداری سرطان‌ها (کانسر) کلیه و مجاری ادراری گوش، حلق و بینی مغز و اعصاب صفحه اصلی کتابچه‌های آموزشی فهرست کتابچه‌ها و نوشته‌های آموزشی

سرطان معده

مددجوی عزيز: مطالب آموزشی پيش رو، حاوی نکات مراقبتی برای بيماری شماست. اميدواريم با مطالعه آن آگاهی شما افزايش يافته و در روند بهبوديتان موثر باشد.

1141

سرطان معده چیست؟

سرطان معده ناشی از رشد بيش از حد سلول‌های بد خيم در معده است که طی ساليان و به آرامی رشد می‌کند. متاسفانه در مراحل ‏ابتدايی علائم چندانی ديده می‌شود و در سنين بالاتر از 50 سال به شدت افزايش می‌يابد. سرطان معده می‌تواند از طريق ‏ديواره معده به بافت‌ها واعضاء مجاور راه يابد. در مراحل پيشرفته از طريق خون، ساير اندام و اعضاء را درگير کند. اين ‏سرطان در افراد با گروه خونی ‏A‏ شايعتر می‌باشد.

نشانه‌های خطر سرطان معده

 ‏سرطان معده تمام علائم سوء هاضمه مانند درد، نفخ و سنگينی سر دل را دارد و لازم است افراد بالای 45 سال اين علائم را ‏جدی بگيرند:

  • تهوع و بی‌اشتهايی شديد
  • مشکل بلع غذا
  • مشاهده خون در مدفوع

علائم شايع

کاهش اشتها، کاهش وزن، کم‌خونی، درد معده، علائم مبهم سوء هاضمه مانند آروغ زدن، استفراغ خونی، احساس پری معده ‏حتی پس از خوردن مقادير اندک غذا، مدفوع سياه، تهوع و استفراغ، درد بالای شکم، سوزش سردل و علائم شبيه به زخم ‏معده. ‏

1142

علل سرطان معده

‏علت اصلی، ميکروب باکتری پيلوری و مصرف غذاهای با نيتريت بالا به اشکال مختلف اعم از مايع يا جامد است. ‏

‏هيليکوباکتر پيلوری نوعی باکتری با قدرت سازگاری بسيار بالاست که می‌تواند در معده زنده بماند و رشد کند ‏که سبب اختلالات گوارشی متعدد، عفونت و التهاب معده انسان می‌شود و از فرد مبتلا ديگران قابل انتقال است. ‏

‏نيتريت موجود در مواد غذايی در بروز سرطان معده مؤثر است. نيتريت يکی از مواد نگهدارنده است که در تهيه ‏بسياری از فست‌فودها مثل سوسيس و کالباس استفاده می‌شود. ‏

راه‌های درمان سرطان معده

متاسفانه در بيشتر موارد، سرطان معده بسيار دير تشخيص داده می‌شود. در اين شرايط ميزان بقای 5 ساله حتی در صورت ‏درمان، پايين است.

در مراحل ابتدايی سرطان، جراحی و برداشتن تومور اوليه می‌تواند مؤثر باشد. ‏

زمانی که سرطان گسترش يافته باشد، می‌توان برای جلوگيری از خونريزی‌های طولانی و انسداد معده، از روش جراحی ‏استفاده کرد. ‏

شيمی‌درمانی و راديوتراپی بر حسب صلاحديد پزشک مؤثر می‌باشد. ‏

حالات روحی و روانی مناسب می‌تواند در روند درمان بسيار مؤثر باشد. ‏

1143

پيشگيری از ابتلا به سرطان معده

  • ترشی و نمک را به اندازه مصرف کنيد. متاسفانه عادات غذايی ايرانی‌ها مصرف غذاهای شور و ترشيجات است ‏که اينها، عوامل خطر برای ابتلا به سرطان معده محسوب می‌شوند.
  • از کشيدن سيگار خودداری کنيد. ‏
  • رژيم‌های غذايی شامل غذاهای دودی، گوشتی و نمک‌اندود را کمتر مصرف کنيد.
  • علائم سوء هاضمه‌ای را که بيش از چند روز طول بکشد، جدی بگيريد.
  • رژيم غذايی مغذی و متعادل را استفاده کنيد.‏
  • در صورت لزوم آزمايش سالانه غربالگری را که توسط پزشک توصيه شده را انجام دهيد. 
  • استفاده از ماهی و سبزيجات تازه محتوی ويتامين ‏‎ A‏و‏‎ C ‎‏که احتمال ابتلا به سرطان معده را کاهش می‌دهند، ‏فراموش نکنيد. ‏
  • گوشت قرمز را به اندازه مصرف کنيد. استفاده زياد از گوشت قرمز، ابتلا به سرطان معده را افزايش می‌دهد، ‏به خصوص اگر گوشت به صورت کبابی پخته شود. ‏
  • مصرف نمک و غذای سرخ‌کرده را بسيار کم کنيد و برای پخت غذا از روش‌هايی نظير آب‌پز کردن استفاده کنيد. 
  • از موارد غذايی حاوی آنتی‌اکسيدان نظير کلم بروکلی، هويج و گوجه‌فرنگی استفاده کنيد.
  • مصرف پياز و سير، خطر سرطان معده را کاهش می‌دهد. ‏

راه‌های تشخيص

برای تشخيص از سن 40 سالگی، بررسی آندوسکوپی دوره‌ای در ناحيه معده، همراه با بيوپسی و سيتولوژی از راديوگرافی با ‏معده حاجب توصيه می‌شود. در مواردی که شخص تحمل آندوسکوپی را ندارد جهت تشخيص گسترش بيماری، می‌توان از ‏سی‌تی‌اسکن و سی‌تی شکم و سونوگرافی شکم و کبد استفاده کرد.     ‏

مراقبت پرستاری در منزل

  • فعاليت بدنی سبک داشته باشيد.
  • بهداشت فردی را رعايت کنيد.
  • در صورت تب، ضعف و تهوع شديد اطلاع داده شود.
  • اجتناب از مصرف گوشت کباب شده يا نيم‌پز
  • داروهای ضد درد به طور مرتب استفاده شود.
  • از خورن مايعات به همراه غذا اجتناب شود.

فهرست منابع

  • up to date

تاریخ آخرین ویرایش: 12 شهریور 1402