Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

آﻣﻮزش ترخیص در بیماران با ترومبوز وریدی

العربیة English
استخوان و مفاصل اصلاح شیوه زندگی بیماری‌های تنفسی بیماری‌های روان بیماری‌های قلبی عروقی چشم و بینایی داخلی دهان و دندان دیابت، غدد و متابولیسم زنان و بارداری سرطان‌ها (کانسر) کلیه و مجاری ادراری گوش، حلق و بینی مغز و اعصاب صفحه اصلی کتابچه‌های آموزشی فهرست کتابچه‌ها و نوشته‌های آموزشی

آﻣﻮزش ترخیص در بیماران با ترومبوز وریدی

DVT ترومبوز ورید عمقی چیست؟

ترومبوز به معنای لخته شدن خون در عروق بدن است. ایجاد لخته در یک یا چند سیاهرگ عمقی به ویژه در پا DVT یا ترومبوز وریدهای عمقی گفته می‌شود. DVT که معمولا با علائمی مانند ورم پا، درد در پا، احساس گرمی در پا، حساسیت در لمس، قرمزی یا کبودی در پا و در مواردی حتی بی‌علامت، همراه می‌باشد.

PTE ترومبو امبولی شریان ریوی: ورود لخته در شریان ریوی PTE یا آمبولی ریه گفته می‌شود. PTE معمولا با علائم جدی‌تر و تهدید کننده حیات مانند کوتاهی تنفس ناگهانی، احساس اضطراب، احساس سبکی در سر، سنکوپ، ضربان نامنظم یا افزایش ضربان قلب، سرفه، خلط خونی، درد تیز در قفسه سینه که با تنفس تشدید می‌شود، همراه است.

عوامل موثر در ایجاد لخته وریدی عمقی

کاهش جریان خون مثل بی‌حرکتی در اندام‌ها، مسافرت در مسافت طولانی، صدمه به دیواره رگ، ضربه به اندام‌ها، شکستگی‌های استخوانی، افزایش انعقادپذیری خونی (افرادی که به طور ناگهانی داروهای ضد انعقادی خود را قطع می‌کنند). استفاده از داروهای ضد بارداری و هورمونی، استعمال دخانیات، ژنتیک، سابقه فامیلی، چاقی، ابتلا به بیمارهای خاص (سرطان‌های پیشرفته، کووید 19 و…)

درمان دارویی

اساس درمان بیماری‌های ترومبوز وریدی بر پایه استفاده از داروهای ضد انعقاد خون تزریقی نظیر (هپارین، انوکساپارین) و خوراکی (اکساپین و…) است. طی روزهای بستری طبق صلاحدید پزشک شما معمولا یک یا تعداد بیشتری از این داروها به صورت تزریقی و خوراکی را دریافت می‌کنید.

بعد از ترخیص این داروها صورت خوراکی طبق دستور پزشک برای شما ادامه می‌یابد. داروهای شما طبق آخرین نسخه پزشک هنگام ترخیص مشخص می‌شود. اگر دوز این داروها بیش از حد نیاز بدن هر فرد باشد، ممکن است فرد را در معرض خطر خون‌ریزی (خونریزی گوارشی و…) و مشکلات جدی و تهدیدکننده حیات قرار دهد.

وارفارین یکی از این داروی ضد انعقاد خوراکی است که توانایی بدن را برای ساختن لخته خونی کم می‌کند و عملکرد این دارو در بدن ثابت نیست و عملکرد آن توسط آزمایش PT سنجیده و دوز دارو با نظر پزشک  تنظیم می‌شود. حتماً دفترچه وارفارین را دریافت و مطالعه و رعايت کنید.

در صورت داشتن درد از استامینوفن به تعداد محدود استفاده کنید. برخی مُسکن‌ها مانند ایبوبروفن و ناپپروکسن به علت تداخل با داروهای ضد انعقادی بهتر است استفاده نشود.

در مراجعه به دندان پزشك يا هر نوع جراحي ديگری حتماً بايد پزشك خود را از مصرف داروهای رقیق کننده خون مطلع كنید.

پوست پای خود را از نظر هر گونه تغییر شکل یا زخم تا زمان بهبود کامل بررسی کنید.

تغذيه

در صورت مصرف قرص وارفارين، در مورد انتخاب ميوه و سبزی‌ها توجه شود كه از منابع غذايي كه حاوی مقادير كم يا متوسط ويتامين كا (K) هستند استفاده شود.

فعالیت

پیاده‌روی منظم و نرمش در پاها بعد از بهبود ورم و درد ضروری است. در مورد برگشت به کار با توجه به نوع شغل و شروع رانندگی‌های طولانی با پزشک خود مشورت کنید.

فعالیت جنسی

چنانچه احتمال مشکل قلبی برای شما مطرح نبود روابط جنسی بعد از بهبود بلامانع می‌باشد.

پیشگیری از تشکیل مجدد لخته

جوراب‌های واریس ویژگی خاصی دارند و حتماً طبق نسخه پزشک تهیه شود. جوراب واریس را بعد از برخواستن از بستر قبل از شروع راه رفتن روزانه در حال دراز کشیده بپوشید. طی روز که حالت ایستاده دارید باید جوراب را پوشیده باشید و شب‌ها قبل از خواب از پا دربیاورید. ممکن است بالا قرار دادن پاها از سطح بدن به کاهش درد و تورم شما کمک کند.

علائم هشداردهنده

در صورت بروز مشکلات یا موارد هشدار دهنده زیر با پزشک خود تماس بگیرید:

علائم غیر معمول:

علائم هشدار دهنده:

بعد از بروز این علائم حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

نوبت بعدی مراجعه به پزشک

پس از ترخیص توسط پزشک فوق تخصص قلب و عروق خود ویزیت خواهید شد که قبل از ترخیص برگه نوبت‌دهی توسط منشی به شما داده خواهد شد و از پذیرش حتماً نوبت بعدی گرفته شود. بعد از ترخیص و گرفتن داروهای خود بهتر است آنها را با پرستار خود چک کرده و از او بخواهید در جدول زیر داروهای و دوز مصرفی مختص شما را علامت‌دار کند.

اطلاعات کلی مربوط به داروها

نکات آموزشی در مصرف وارفارین

نکات آموزشی در مصرف آپیکسابان

نکات آموزشی در مصرف دابیگاتران

نکات آموزشی در مصرف آکسابین (ریواروکسابان-زالربان)