Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

العربیة فارسی
Cancer Cardiovascular disease (CVD) Cosmetic Dermatology Digestive Disease Ear, Nose, Throat (ENT) disease Endocrinology and Metabolism General Infectious Diseases Kidney and Urinary System Disease Mental Health Brain and Nerves Orthopedics Respiratory Disease Surgery Women’s Health Issues The main page of educational books List of educational books and writings

نقش تغذیه در بیماری‌های قلبی و عروقی

مقدمه:

بیماری‌های قلبی و عروقی، جزء عمده‌ترین علل مرگ و میر در دنیا می‌باشند. پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی و پیامدهای ناشی از آن نیاز به تلاش مداوم دارد و تا حد زیادی قابل پیشگیری می‌باشد.

تغذیه و رژیم غذایی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی دارد. عوامل خطری که سبب ایجاد بیماری‌های قلبی می‌شود، شامل: مصرف سیگار و الکل، رژیم غذایی پرچربی و کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت، کم تحرکی، چاقی، یائسگی در زنان، سابقه ارثی و سن.

پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی:

  • بکار بردن روغن مایع به جای جامد در آشپزی
  • ترجیحاً انتخاب گوشت‌های بدون چربی
  • عدم استفاده از سس‌های چرب
  • مصرف بیشتر غلات و حبوبات، سبزی و میوه

رژیم غذایی در بیماری‌های قلبی عروقی

گوشت قرمز:

گوشت قرمزیکی از منابع اصلی چربی اشباع شده است که مهمترین عامل ایجاد کننده امراض قلبی، مانند فشار خون و افزایش سطح کلسترول به حساب می‌آید.

گوشت قرمز حاوی اسیدهای چرب اشباع فراوانی است و باعث بیماری‌هایی چون سکته و نقرس می‌شود.

گوشت سفید:

غذاهای دریایی میزان کلسترول خون را کاهش می‌دهد. ماهی می‌تواند به دلیل برخورداری از مواد مورد نیاز بدن مانند آهن، کلسیم، ویتامین‌ها و پروتئین‌ها بخش مهمی از رژیم غذایی را تامین کند.

ماهی‌ها مخصوصاً ماهی‌های دریایی، دارای امگا 3  هستند که نقش مهمی در جلوگیری از سکته قلبی دارد.

فراورده‌های لبنی:

در مجموع نقش محافظت‌کننده‌ای در کاهش بروز بیماری‌های قلبی عروقی ثابت شده است، اما باید دقت شود که مصرف لبنیات پر چرب خود عامل خطری برای این بیماری‌ها محسوب می‌شود.

نان و غلات:

غلات سبوس‌دار رگ را از انباشته شدن چربی پاک می‌کند و احساس گرسنگی کاذب را از شما می‌گیرد.

مصرف غلات در کاهش خطر بیماری‌های سکته مغزی، بیماری‌های قلبی و دیابت نوع دو موثر است.

روغن‌ها و چربی‌ها:

روغن‌های مصرفی بهتر است گیاهی باشد، مانند: زیتون، آفتابگردان، سویا، کانولا.

میوه‌ها و سبزیجات:

فیبر موجود در میوه‌ها باعث کاهش کلسترول خون می‌شود و ایجاد مصونیت می‌کنند. این مصونیت در مقابل انواع بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی‌عروقی، به دلیل وجود انواع آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل بتاکاروتن، ویتامین C، اسیدفولیک، لیکوپن، فالوونوئیدها و ویتامین E و موادمعدنی مانند پتاسیم، منیزیم، کلسیم و به طور کلی فیتوکمیکال‌ها و فیتواستروژن‌ها می‌باشد.

 چند توصیه:

  • روش‌های پخت مواد غذایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. برای پخت و پز و آماده‌سازی مواد غذایی باید از روش‌هایی استفاده شود که به افزودن چربی نیاز نداشته باشد و چربی افزوده شده بسیار کم باشد. این روش‌ها عبارتند از: بخارپز کردن، پختن در فر. بعد از پختن و آماده‌شدن سوپ‌ها و یا خورش‌ها می‌توان آنها را در مدت چند ساعت فریز کرد و سپس چربی روی آنها را جدا کرد.
  • پیروی از یک رژیم غذایی صحیح همراه با ورزش، باعث پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی و افزایش طول عمر می‌شود.

فهرست منابع

  • Shils olson, shike and Ross 10 th2014 modern nutrition in Health and Disease
  • Krasuse’s Food and Nutrition care process .L. Kathleen mahan Sylvia Escott stump, Junicel-Raymond 14 th
  • کتاب پرستاری برونر – سودارث
  • مجموعه کامل دروس پرستاری – انتشارات بشری

تاریخ آخرین ویرایش: 23 مرداد 1402