Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

نقش تغذیه در بیماری‌های قلبی و عروقی

العربیة English
استخوان و مفاصل اصلاح شیوه زندگی بیماری‌های تنفسی بیماری‌های روان بیماری‌های قلبی عروقی چشم و بینایی داخلی دهان و دندان دیابت، غدد و متابولیسم زنان و بارداری سرطان‌ها (کانسر) کلیه و مجاری ادراری گوش، حلق و بینی مغز و اعصاب صفحه اصلی کتابچه‌های آموزشی فهرست کتابچه‌ها و نوشته‌های آموزشی

نقش تغذیه در بیماری‌های قلبی و عروقی

مقدمه:

بیماری‌های قلبی و عروقی، جزء عمده‌ترین علل مرگ و میر در دنیا می‌باشند. پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی و پیامدهای ناشی از آن نیاز به تلاش مداوم دارد و تا حد زیادی قابل پیشگیری می‌باشد.

تغذیه و رژیم غذایی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی دارد. عوامل خطری که سبب ایجاد بیماری‌های قلبی می‌شود، شامل: مصرف سیگار و الکل، رژیم غذایی پرچربی و کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت، کم تحرکی، چاقی، یائسگی در زنان، سابقه ارثی و سن.

پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی:

  • بکار بردن روغن مایع به جای جامد در آشپزی
  • ترجیحاً انتخاب گوشت‌های بدون چربی
  • عدم استفاده از سس‌های چرب
  • مصرف بیشتر غلات و حبوبات، سبزی و میوه

رژیم غذایی در بیماری‌های قلبی عروقی

گوشت قرمز:

گوشت قرمزیکی از منابع اصلی چربی اشباع شده است که مهمترین عامل ایجاد کننده امراض قلبی، مانند فشار خون و افزایش سطح کلسترول به حساب می‌آید.

گوشت قرمز حاوی اسیدهای چرب اشباع فراوانی است و باعث بیماری‌هایی چون سکته و نقرس می‌شود.

گوشت سفید:

غذاهای دریایی میزان کلسترول خون را کاهش می‌دهد. ماهی می‌تواند به دلیل برخورداری از مواد مورد نیاز بدن مانند آهن، کلسیم، ویتامین‌ها و پروتئین‌ها بخش مهمی از رژیم غذایی را تامین کند.

ماهی‌ها مخصوصاً ماهی‌های دریایی، دارای امگا 3  هستند که نقش مهمی در جلوگیری از سکته قلبی دارد.

فراورده‌های لبنی:

در مجموع نقش محافظت‌کننده‌ای در کاهش بروز بیماری‌های قلبی عروقی ثابت شده است، اما باید دقت شود که مصرف لبنیات پر چرب خود عامل خطری برای این بیماری‌ها محسوب می‌شود.

نان و غلات:

غلات سبوس‌دار رگ را از انباشته شدن چربی پاک می‌کند و احساس گرسنگی کاذب را از شما می‌گیرد.

مصرف غلات در کاهش خطر بیماری‌های سکته مغزی، بیماری‌های قلبی و دیابت نوع دو موثر است.

روغن‌ها و چربی‌ها:

روغن‌های مصرفی بهتر است گیاهی باشد، مانند: زیتون، آفتابگردان، سویا، کانولا.

میوه‌ها و سبزیجات:

فیبر موجود در میوه‌ها باعث کاهش کلسترول خون می‌شود و ایجاد مصونیت می‌کنند. این مصونیت در مقابل انواع بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی‌عروقی، به دلیل وجود انواع آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل بتاکاروتن، ویتامین C، اسیدفولیک، لیکوپن، فالوونوئیدها و ویتامین E و موادمعدنی مانند پتاسیم، منیزیم، کلسیم و به طور کلی فیتوکمیکال‌ها و فیتواستروژن‌ها می‌باشد.

 چند توصیه:

  • روش‌های پخت مواد غذایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. برای پخت و پز و آماده‌سازی مواد غذایی باید از روش‌هایی استفاده شود که به افزودن چربی نیاز نداشته باشد و چربی افزوده شده بسیار کم باشد. این روش‌ها عبارتند از: بخارپز کردن، پختن در فر. بعد از پختن و آماده‌شدن سوپ‌ها و یا خورش‌ها می‌توان آنها را در مدت چند ساعت فریز کرد و سپس چربی روی آنها را جدا کرد.
  • پیروی از یک رژیم غذایی صحیح همراه با ورزش، باعث پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی و افزایش طول عمر می‌شود.

فهرست منابع

  • Shils olson, shike and Ross 10 th2014 modern nutrition in Health and Disease
  • Krasuse’s Food and Nutrition care process .L. Kathleen mahan Sylvia Escott stump, Junicel-Raymond 14 th
  • کتاب پرستاری برونر – سودارث
  • مجموعه کامل دروس پرستاری – انتشارات بشری

تاریخ آخرین ویرایش: 23 مرداد 1402