Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

فارسی English
أمراض الرئة التمثيل الغذائي صحة العقل مرض القلب والأوعية الدموية مرض كلوي الصفحة الرئيسية للكتب التعليمية قائمة الكتب والمؤلفات التربوية

تغذیه و سرطان

مقدمه:

تغییر عادت غذایی و استفاده مستمر از غذاهای آماده در کنار کاهش تحرک و زندگی ماشینی منشا اضافه وزن، چاقی و بسیاری از بیماری‌های متابولیک و سرطان‌هاست.

سرطان از جمله بیماری‌هایی است که تغذیه نقش تعیین‌کننده‌ای در پیشگیری و درمان ان ایفا می‌کند.

متاسفانه بر اساس پیش‌بینی‌های سازمان جهانی بهداشت، روند ابتلا به سرطان در دنیا رو به افزونی است. بر اساس آمار و اطلاعات موجود، تغذیه در حداقل 53 درصد کل موارد سرطان‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای دارد و با تغییر در عادت غذایی و حفظ وزن مناسب و افزایش فعالیت بدنی می‌توان از بروز یک‌سوم سرطان‌ها پیشگیری کرد.

عوامل تغذیه‌ای که احتمال بروز سرطان را افزایش می‌دهد:

برخی از مواد غذایی که زمینه سرطان را در افراد فراهم می‌کنند عبارتند از:

  • چربی‌ها: اسیدهای چرب ترانس و اشباع کیک‌ها، چیپس، روغن سرخ کرده و… خطرناک‌ترین چربی‌ها هستند.
  • نمک: افزایش مصرف نمک با احتمال بروز سرطان ارتباط دارد. حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز حدود 3 گرم است که شامل نمک موجود در غذا و نمک اضافه شده به غذا می‌باشد.
  • مصرف کم منابع غذایی فیبردار: دریافت ناکافی فیبر از برنامه غذایی روزانه خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.
  • قند و شکر: مصرف زیاد قند و شکر، سمومی را در بدن تولید می‌کند که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می‌شود.
  • روش تهیه و طبخ مواد غذایی: بعضی روش‌های نادرست طبخ مواد غذایی مانند پخت گوشت در حرارت بالا تولید مواد سرطان‌زا می‌کند.

عوامل تغذیه‌ای که سبب پیشگیری از سرطان می‌شود:

برخی مواد غذایی نقش کلیدی در پیشگیری از سرطان دارند. عبارتند از:

  • اسید فولیک: ارتباط بین مصرف منابع غذایی حاوی اسید فولیک مانند حبوبات، اسفناج و مرکبات، با کاهش انواع سرطان‌ها ثابت شده است.
  • ویتامین D و کلسیم: افزایش مصرف ویتامین D و کلسیم با کاهش احتمال ابتلا به سرطان ارتباط دارد.
  • کاهش چاقی: خطر بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان در افراد دچار اضافه وزن و چاق افزایش می‌یابد. 
  • ویتامن A و بتاکاروتن: ویتامین A هم در منابع گیاهی هم حیوانی وجود دارد. این ویتامین برای حفظ سلامتی بافت‌ها ضروری بوده و خطر سرطان را کاهش می‌دهد.
  •  ویتامین C: در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات خصوصاً مرکبات وجود دارد.

میوه و سبزیجات ضد سرطان:

  • هر یک از ترکیبات موجود در میوه و سبزی در کاهش خطر ابتلا به نوع خاصی از سرطان موثرند. خوشبختانه مصرف میوه تازه برای پیشگیری از سرطان موثر است.
  • نباید فراموش کرد که بیشترین میزان خواص میوه‌ها در پوستشان نهفته است.
  • میوه‌های رنگی خواص آنتی‌اکسیدانی زیادی برای پیشگیری از سرطان دارند، از جمله: زردآلو، گیلاس، انگور، توت، پرتقال، هندوانه، خرمالو، نارنگی
  • مصرف برخی از سبزیجات به پیشگیری از سرطان کمک می‌کنند و در درمان سرطان موثرند. از جمله: هویج، شلغم، بادمجان، کدو، گوجه‌فرنگی، پیاز، فلفل، سیر، کلم بروکلی، کلم پیچ، گل کلم

توصیه‌های تغذیه‌ای ضد سرطان:

  • مصرف غذاهای آماده، فست‌فودها، سس‌های چرب، تنقلاتی مثل چیپس را که مقدار زیادی چربی و نمک دارد کاهش دهید.
  • مصرف قند و شکر تصفیه شده را کاهش دهید.
  • غذاهای دودی مصرف نکنید.
  • نمک را از سفره حذف کنید.
  • مصرف نوشابه‌های گازدار و آبمیوه‌های صنعتی را کاهش دهید.
  • از اضافه وزن و لاغری مفرط بپرهیزید.
  • مصرف غذاهای چرب به ویژه با منشا حیوانی را محدود کنید و از روغن‌های گیاهی در حد مطلوب و کنترل شده استفاده کنید.
  • روغن زیتون در میان روغن‌های گیاهی بیشترین خواص ضد سرطانی را دارا می‌باشد.
  • از لبنیات پاستوریزه، کم‌چرب و کم‌نمک استفاده نمایید.
  • غذا را در دفعات بیشتر و حجم کمتر استفاده کنید.
  • از مصرف مایعات همراه با غذا بپرهیزید.
  • غذا را با آرامش میل کنید.
  • از مصرف مواد غذایی سوخته بپرهیزید.
  • از نان‌های سبوس‌دار به جای نان‌های سفید استفاده نمائید.

فهرست منابع

  • Shils olson, shike and Ross 10 th2014 modern nutrition in Health and Disease
  • Krasuse’s Food and Nutrition care process .L. Kathleen mahan Sylvia Escott stump, Junicel-Raymond 14 th

تاریخ آخرین ویرایش: 23 مرداد 1402