Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

تغذیه و سرطان

العربیة English
استخوان و مفاصل اصلاح شیوه زندگی بیماری‌های تنفسی بیماری‌های روان بیماری‌های قلبی عروقی چشم و بینایی داخلی دهان و دندان دیابت، غدد و متابولیسم زنان و بارداری سرطان‌ها (کانسر) کلیه و مجاری ادراری گوش، حلق و بینی مغز و اعصاب صفحه اصلی کتابچه‌های آموزشی فهرست کتابچه‌ها و نوشته‌های آموزشی

تغذیه و سرطان

مقدمه:

تغییر عادت غذایی و استفاده مستمر از غذاهای آماده در کنار کاهش تحرک و زندگی ماشینی منشا اضافه وزن، چاقی و بسیاری از بیماری‌های متابولیک و سرطان‌هاست.

سرطان از جمله بیماری‌هایی است که تغذیه نقش تعیین‌کننده‌ای در پیشگیری و درمان ان ایفا می‌کند.

متاسفانه بر اساس پیش‌بینی‌های سازمان جهانی بهداشت، روند ابتلا به سرطان در دنیا رو به افزونی است. بر اساس آمار و اطلاعات موجود، تغذیه در حداقل 53 درصد کل موارد سرطان‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای دارد و با تغییر در عادت غذایی و حفظ وزن مناسب و افزایش فعالیت بدنی می‌توان از بروز یک‌سوم سرطان‌ها پیشگیری کرد.

عوامل تغذیه‌ای که احتمال بروز سرطان را افزایش می‌دهد:

برخی از مواد غذایی که زمینه سرطان را در افراد فراهم می‌کنند عبارتند از:

  • چربی‌ها: اسیدهای چرب ترانس و اشباع کیک‌ها، چیپس، روغن سرخ کرده و… خطرناک‌ترین چربی‌ها هستند.
  • نمک: افزایش مصرف نمک با احتمال بروز سرطان ارتباط دارد. حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز حدود 3 گرم است که شامل نمک موجود در غذا و نمک اضافه شده به غذا می‌باشد.
  • مصرف کم منابع غذایی فیبردار: دریافت ناکافی فیبر از برنامه غذایی روزانه خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.
  • قند و شکر: مصرف زیاد قند و شکر، سمومی را در بدن تولید می‌کند که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می‌شود.
  • روش تهیه و طبخ مواد غذایی: بعضی روش‌های نادرست طبخ مواد غذایی مانند پخت گوشت در حرارت بالا تولید مواد سرطان‌زا می‌کند.

عوامل تغذیه‌ای که سبب پیشگیری از سرطان می‌شود:

برخی مواد غذایی نقش کلیدی در پیشگیری از سرطان دارند. عبارتند از:

  • اسید فولیک: ارتباط بین مصرف منابع غذایی حاوی اسید فولیک مانند حبوبات، اسفناج و مرکبات، با کاهش انواع سرطان‌ها ثابت شده است.
  • ویتامین D و کلسیم: افزایش مصرف ویتامین D و کلسیم با کاهش احتمال ابتلا به سرطان ارتباط دارد.
  • کاهش چاقی: خطر بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان در افراد دچار اضافه وزن و چاق افزایش می‌یابد. 
  • ویتامن A و بتاکاروتن: ویتامین A هم در منابع گیاهی هم حیوانی وجود دارد. این ویتامین برای حفظ سلامتی بافت‌ها ضروری بوده و خطر سرطان را کاهش می‌دهد.
  •  ویتامین C: در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات خصوصاً مرکبات وجود دارد.

میوه و سبزیجات ضد سرطان:

  • هر یک از ترکیبات موجود در میوه و سبزی در کاهش خطر ابتلا به نوع خاصی از سرطان موثرند. خوشبختانه مصرف میوه تازه برای پیشگیری از سرطان موثر است.
  • نباید فراموش کرد که بیشترین میزان خواص میوه‌ها در پوستشان نهفته است.
  • میوه‌های رنگی خواص آنتی‌اکسیدانی زیادی برای پیشگیری از سرطان دارند، از جمله: زردآلو، گیلاس، انگور، توت، پرتقال، هندوانه، خرمالو، نارنگی
  • مصرف برخی از سبزیجات به پیشگیری از سرطان کمک می‌کنند و در درمان سرطان موثرند. از جمله: هویج، شلغم، بادمجان، کدو، گوجه‌فرنگی، پیاز، فلفل، سیر، کلم بروکلی، کلم پیچ، گل کلم

توصیه‌های تغذیه‌ای ضد سرطان:

  • مصرف غذاهای آماده، فست‌فودها، سس‌های چرب، تنقلاتی مثل چیپس را که مقدار زیادی چربی و نمک دارد کاهش دهید.
  • مصرف قند و شکر تصفیه شده را کاهش دهید.
  • غذاهای دودی مصرف نکنید.
  • نمک را از سفره حذف کنید.
  • مصرف نوشابه‌های گازدار و آبمیوه‌های صنعتی را کاهش دهید.
  • از اضافه وزن و لاغری مفرط بپرهیزید.
  • مصرف غذاهای چرب به ویژه با منشا حیوانی را محدود کنید و از روغن‌های گیاهی در حد مطلوب و کنترل شده استفاده کنید.
  • روغن زیتون در میان روغن‌های گیاهی بیشترین خواص ضد سرطانی را دارا می‌باشد.
  • از لبنیات پاستوریزه، کم‌چرب و کم‌نمک استفاده نمایید.
  • غذا را در دفعات بیشتر و حجم کمتر استفاده کنید.
  • از مصرف مایعات همراه با غذا بپرهیزید.
  • غذا را با آرامش میل کنید.
  • از مصرف مواد غذایی سوخته بپرهیزید.
  • از نان‌های سبوس‌دار به جای نان‌های سفید استفاده نمائید.

فهرست منابع

  • Shils olson, shike and Ross 10 th2014 modern nutrition in Health and Disease
  • Krasuse’s Food and Nutrition care process .L. Kathleen mahan Sylvia Escott stump, Junicel-Raymond 14 th

تاریخ آخرین ویرایش: 23 مرداد 1402